Hemşirelik

resim.jpg

Hemşirelik mesleği nedir?

Hemşirelik mesleği; Üniversitelerin Hemşirelik bölümünde eğitim almış kişilerin,  birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik bozulan sağlığı yeniden kazanma ve rehabilitasyonunu sağlama amacıyla bu hizmetleri yerine getirecek şekilde eğitiminin verildiği mesleğin adıdır.

Hemşire nedir?

Üniversitelerin Hemşirelik bölümünde eğitim almış kişilerin bu bölümü bitirerek almaya hak kazandığı ünvanın adıdır.

İlk türk hemşire kimdir?

İlk Türk hemşire Safiye Hüseyin Elbi'dir.

Nasıl hemşire olunur?

Türkiye’de hemşirelik eğitimi sağlık meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılmaktadır. Hemşirelik eğitimi sağlık mesleklerinde 4 yılda verilmektedir. 4 yılın sonunda dileyen öğrenciler meslek yüksek okullarında eğitimlerine devam ederek hemşirelik alanlarında yükselebilmektedirler.

Hemşireler günü

Modern hemşireliğin kurucusu “Florence Nightingale” nin doğum günü olan 12 Mayıs günü her yıl dünyada “Hemşireler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Hemşirelik mesleğini icra edeceklerin çalışma alanları

•     Huzurevlerinde,
  •     Fabrikalarda,
  •     Özel sağlık kurumlarında,
  •     Sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde,
  •     Üniversite hastanelerinde,
  •     Dispanserlerde,
  •     Çeşitli kurumların bünyesinde bulunan sağlık birimlerinde,
  •     Okullarda,
  •     Kreşlerde.

Hemşirelik mesleğini icra edeceklerin görevleri

•     Hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutmak,
  •     Hasta için öngörülen tedaviyi uygulamak, takip etmek ve düzenli olarak hastaya verilecek ilaçları temin etmek, enjeksiyon yapmak, serum takmak, ameliyat yaralarını temizlemek, bandajlamak, tansiyon ve vücut ısısını ölçmek,
  •     Hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb. temel insan ihtiyaçlarını dikkate almak ve uygulama yapmak,
  •     Hastayı kabul etmek ve muayeneye hazırlamak,
  •     Acil durumlarda ilk yardım tedavisi yapmak,
  •     Ameliyathanede fiziksel ortamı hazırlamak, ameliyat ekibine yardımcı olmak,
  •     Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesinde, insanların bulaşıcı hastalıklardan korunması ve istatistiki bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi gibi işleri yerine getirmektir.

Hemşirelik mesleğini icra edecek kişilerde bulunması gereken özellikler

•     Sorumluluk duygusunun yüksek,
  •     Biyoloji ile ilgili ve bu alanda başarılı,
  •     İnsanlara yardım etmekten hoşlanan,
  •     Düzensiz mesai saatlerine uyum sağlayabilecek bir kimse olması gerekir.

Hemşirelik mesleğini icra edeceklerin kullanacakları alet ve malzemeler

•     Aspiratör,
  •     Enjektör, ilaçlar, solüsyon ve tüp, sonda,
  •     Tansiyon aleti, sıcaklık ölçer (derece), EKG aleti (kalp grafiği), monitör, oksijen tüpü ve çadırı,
  •     Pansuman aletleri ve malzemeleri,
  •     Ameliyatta gerekli diğer malzemeler.

Yoğun bakım hemşireliği mesleği

Yoğun Bakım Üniteleri; fiziki durumu ağır olan hastaların bakımlarının sürdürüldüğü, yaşam fonksiyonlarının desteklendiği, özel tedavi yöntemlerinin uygulandığı, hastanedeki en karmaşık tıbbi bakım cihazlarının kullanıldığı, ileri teknoloji yoğun dikkat bilgi ve performans gerektiren bölümlerdir.

Yoğun bakım hemşireliği mesleği bu bölümlerde görev yapacak hemşirelerin yerine getirdiği meslektir. Bu bölümde çalışan hemşirelere “Yoğun bakım hemşiresi” denir.