Hemşire Yardımcılığı
Hemşire yardımcılığı programından mezun olan öğrenciler görev aldıkları hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışarak hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması gibi sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.
Çalışma Alanları, Maaşlar ve İş Bulma İmkanları
Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Hemşire Yardımcısı olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar. Bu bölümün mezunları sağlık sektöründeki yetişmiş eleman kıtlığı gerekçesiyle kendilerine bir çok hastane ve sağlık kuruluşlarında rahatlıkla iş bulabilirler. Sağlık sektörünün öneminin artmasıyla, bu bölümün mezunlarının geleceği çok açık görülmektedir.
Okula Giriş Şartları
İlk öğretim mezunu (bu yıl 8. sınıfı okuyup, mezun durumunda olmak) LGS’ye girmiş, ruhsal ve bedensel bir engeli bulunmamak.
Eğitimin Süresi ve İçeriği
Sağlık Meslek Liselerinin Hemşire Yardımcılığı Bölümünde 4 yıl süre ile eğitim verilmektedir. Mesleki Eğitimde; Genel Kültür Dersleri yanında Meslek Dersleri ve bunların Uygulamalı Dersleri (hastanelerde) verilmektedir.
12. yılda staj eğitim başlamaktadır. Öğrencilerimiz Anlaşmalı hastanelerimiz vasıtasıyla staj yıllarını tamamlamaktadırlar
Görev Yerlerinde Yaptıkları İşler
Hastayı kabul etmek ve muayeneye hazırlamak, hasta bakımını yaparken, solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik vb. temel insan ihtiyaçlarını dikkate almak ve uygulama yapmak, Acil durumlarda ilk yardım tedavisini takip etmek ve düzenli olarak hastaya verilecek ilaçları temin etmek, ameliyat yaralarını temizlemek, bandajlama, tansiyon ve vücut ısısını ölçmek, hastaların genel durumları hakkında yazılı rapor tutmak.